Musím říct, že jsme byli hodně překvapení, když jsme brázdili Polsko od severu na jih a zcela namátkově jsme si vybrali k pobytu v přírodě jezero Biale.(poblíž Gostynina- Plock) Vůbec jsme netušili, jaké ubytovací možnosti se nám v tomto kraji vyloupnou. Na mapě se nám líbilo to okolí, ale ono ejhle v běžných navigacích kolem jezera nebyl jediný kemp naznačený jako KEMP. Ještě že jsem si vzpomněla na výbornou aplikaci PARK4NIGHT, kterou mám staženou i do mobilu a začali jsme brouzdat. Divočáci (rozuměj kempaři na divoko) nechali pár míst zaznačených kolem tohoto jezera a tak jsme se rozhodli, že zkusíme taky divočit. Přijeli jsme k jednomu v aplikaci uvedenému místu a ono se nám najednou vynořila farma Agrotyrajscy, která na svých pozemcích ubytovávala zhruba 300 stanařů, karavanistů apod. Až posléze jsme pochopili, že tyto agroturistické destinace nejsou na google maps nazvány jako kempy, ale agroturistika. 

Mezi Poláky jsme byli jedinými cizinci, odhaduji. Došli jsme po dvoudenním pobytu k závěru, že Poláci jsou zvyklí takto agrokempovat, tedy že prostě přijedou a někde se upíchnou. A mají i kde! Na druhý den jsme totiž na kolech objeli jezero i jedno další sousedící a v němém úžasu jsme hleděli, jak kolem jezera je několik desítek soukromých pláží, (některé ani nejsou zaznačené v mapách), buďto k přilehlým farmám anebo prostě k rekreačním objektům anebo rodinným domkům. A kolem těchto pláží mají vybudovány alespoň minimální sociálky (zpravidla splachovací záchody anebo TOI TOIky, občas lze vidět nějaké venkovní sprchy anebo šlauchy s vodou k načerpání do kanystrů a tak) U každé plážičky je vidět k půjčení vodní vybavení (šlapadla, loďky…) a občas nějaké průlezky či hrací prvky pro děti. Griluje se tam o sto šest- očividně povoleno majiteli, co se nebojí požárů.Nevím, proč tato místa nejsou nějak více propagována na internetu, ale domnívám se, že důvodem budou daňové úniky a taky to, že zřejmě nechtějí bojovat s hygienou ohledně kapacity sociálek. V našem agrokempu byl nával ráno a večer v souvislosti s ranními a večerními očistami, spousta lidí se šla při koupání v jezeře umýt i mýdlem, ale nemyslím si, že by tam bylo nečisto či nějak odpudivě- prostě bojovnější podmínky než v kempech. Ty menší plážičky spíše měly obytňáky či karavany, které si myslím jsou zvyklé na vlastní sociálky a potřebují vlastně jen dočerpání vody (což tam bývalo) a možnost vypouštění šedé vody a odpadů- to si myslím, že nějak fungovalo, protože hovnocucy jezdily v té oblasti jak šílené-kšeft je kšeft.

Vlastně jsem si předchozím odstavcem odpověděla na otázku PROČ JSOU TYTO AGROKEMPY V ZÁSADĚ MÁLO PROPAGOVANÉ. To, že je Poláci znají a využívají, je na bíledni- byl tam dost cvrkot a všude plno. Ale zase ne tak, že by byla hlava na hlavě- posuďte sami z fotek.

Po příjezdu domů jsem začala guglit oficiální stránky agroturistiky v Polsku a narazila na web Polské federace vesnické turistiky https://agroturystyka.pl/ který má na stránkách i ke stažení aplikaci do mobilu. Pokud jste ale kempař (stan, karavan, obytňák), tak vám je tato aplikace k ničemu, protože při vyhledávání není kritérium, podle kterého byste zjistili, zda se v uvedeném ubytování dá i stát s vlastním zařízením- jsou to spíše kapacity s vlastními budovami.

Na závěr této reportáže mi nezbývá, než vám všem, co se nebojíte dobrodružství a kontaktů s cizími lidmi, doporučit takovou-to AGROTURISTIKU V POLSKU. Pro srovnání s českým projektem BEZKEMPU.CZ je tam sice mnohem více lidí, ale za to si ani nemusíte rezervovat místo a ve srovnání s cenami v polských kempech jsou ceny cca 40 procentní. Proto je v těchto kempech i dost mladých lidí a určitě ne těch, kteří mají na luxusní dovolenou.

Kategorie: minikaravan